Permakültür

ASSALAM PERMAKÜLTÜR ÇİFTLİĞİ

Dünyayı ve insanı gözet, adil paylaş.

Herşey güzel bir hayal ile başladı.

Tek bir yaprağın bile israf edilmediği, çöp diye bir şeyin olmadığı, tüm artıkların fayda ve hayra dönüştüğü kendi kendine yeten bir çiftlik hayalimiz vardı. Permakültür yolculuğumuz 2018 yılında Guatemala'dan Endonezya'ya, Panama'dan Türkiye'ye kadar pek çok permakültür çiftliğini ziyaret edip her birinden farklı şekillerde etkilenmemiz ve Vakıf kurucumuzun Permakültür tasarım kursları almasıyla başladı. Bu hayali paylaşmaya başladığımızda farklı kültürlerden onlarca gönüllü çalışanlarımız bize katıldı ve hayalleri gerçeğe dönüştürdü.

Assalam Permakültür Çiftliği’nde hayvanlarla entegre sebze ve tropikal meyve yetiştiriciliği gibi faaliyetler bulunmaktadır. Permakültürün üç etik kuralını uyguluyoruz: Dünyayı Gözet, İnsanı Gözet ve Adil Paylaş. Toprak verimliliği düşük olmasına rağmen çeşitli kompost yöntemleri ile toprağı sağlıklı ve doğal yollarla zenginleştirmeye çalışıyor, yerli tohuma verilen önemle bütüncül bir tasarım hedefliyoruz. Kompost uygulamaları, etkin mikroorganizma üretimi, yerel mimari çalışmalar, mevsimlik sebze ve meyve hasadı, arıcılık bakımı ve bal hasadı, aromatik bitki toplama ve ıslahı, kümes hayvanları ve büyükbaş besicilik çalışmalarımızdan sadece bazıları.

Assalam kampüsü aktif bir Permakültür alanıdır ve gerek sürdürülebilir topluluk turlarına katılan turistlere gerek Assalam’ın tüm eğitim projelerindeki uluslararası ve yerel öğrencilere permakültürü öğretmek için kullanılmaktadır. Örneğin permakültür bahçemizde Assalam International okulunun her sınıfının bir sebze yatağı vardır ve öğrenciler kendi sebzelerini yetiştirirler. Africamps ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde de öğrenci ve gönüllüler Permakültür Tasarımının ön saflarında yer alır, permakültür ilkelerine uygun yaşar ve bol miktarda yiyecek ve ürün üretirler.

Çiçekleri hayretle seyreden, süt sağan, gübre hazırlayan, tavuk ve kazlarla oynayan çocukların mutluluğu en büyük motivasyon kaynaklarımızdan biridir. Doğada öğrenerek kendilerini geliştirdikleri, oyun oynayarak öğrendikleri, doğayı tanıdıkları doğal alanlarda hayal güçlerinin sınırsızlığını yaşayabildikleri bir rüyayı onlara sadece permakültür sağlayabilirdi.

Ayrıca permakültür ilkelerine göre yaşayan, küresel düşünen ve yerel hareket eden, yenileyici topluluklar oluşturmaya çalışıyoruz. 21 köye gidiyoruz ve bilgimizi farklı topluluklarda paylaşıyoruz.

Assalam, insanlar ve çevreleri arasındaki ilişkinin önemini görebileceğiniz ve öğrenebileceğiniz bir yer. Dengeyi korumak için insanların çevreyi yönetmedeki rolleri ve sorumluluklarının farkına varmalarını sağlayan süreci teşvik ediyor ve kolaylaştırıyoruz. Modern teknolojinin sorunların başlangıcı değil, çözümün bir parçası olduğu bir yaşam kurguluyoruz. Etik değerlerin, insanın çevresine ve diğer insanlara karşı tutumunun temel dayanağı haline geldiği bir yaşam. Dünyaya yaklaşımın rekabet değil işbirliği olduğu bir yaşam. Hayatımızdaki her plan ve eylem için temel motivasyon olarak insan ve doğa arasındaki karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri geri getiren bir yaşam.

ASSALAM’DAKİ BAZI PERMAKÜLTÜR UNSURLARI

ÇEVRE DOSTU BİNA TASARIMI

Odalarımızın çoğu okyanusa bakmaktadır ve böylece her odaya okyanus esintisi dolmaktadır. Tüm binalarımızda ağırlıklı olarak ahşap ve taş, çatılarda ise hindistancevizi yaprakları kullanıyoruz, yani evlerimiz nefes alıyor. Evlerimizde klima kullanmıyoruz ve birçok odamız cam pencereler yerine tellerle doğal havalandırma sağlayacak şekilde tasarlandı. Tüm kampüste organik maddeler, kağıt ve diğer çöpler için geri dönüşüm kutuları var. Yemeklerimiz çoğunlukla tarladan sofraya formatında hazırlanıyor.

YAĞMUR HENDEKLERİ, YAĞMUR SUYU HASADI VE SU TUTMA SİSTEMLERİ

Assalam bahçesi, kuraklık zamanlarına hazırlıklı olmak için mümkün olduğu kadar fazla su tutmak ve yakalamak için tasarlanmıştır. Afrika’da olduğumuz için bazen tek damla yağmur yağmayan aylar yaşarız. Hiçbir damla suyu boşa harcamaya asla cesaret edemiyoruz. Yerçekimi sayesinde kazdığımız hendeklerde depoladığımız sular yılın herhangi bir zamanında kullanılabilir durumdalar.

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAYVAN SİSTEMLERİ

Hayvanlarımız ekosistemimizde önemli bir rol oynar. Helal ve sağlıklı bir şekilde üretilmiş ve gerektiğinde kesilmiş, sağlıklı ve temiz balık, et, süt, yumurta ve diğer hayvansal ürünleri kendimize sağlarken aynı zamanda çöplerimizi ve hayvan artıklarını tekrar besin döngüsüne sokmak için kullanırız. Hayvanlarımıza yaşamları boyunca özen ve saygıyla yaklaşıyor, kesim sırasında olabilecek stres ve ıstırapları mümkün olduğunca sınırlıyoruz. Kampüsümüzde süt, yumurta ve et için tavuklarımız, ördeklerimiz, balıklarımız ve ineklerimiz var.

ORGANİK TARIM

Kimyasal kullanmak veya toprağı işlemek gibi yıkıcı tarım yöntemlerinden kaçınarak, trilyonlarca mikro organizma, solucan ve diğer toprak canlılarının yardımıyla yaşamın toprağa dönmesini sağlıyoruz. Bu, gıda üretimimizin temelini oluştuyor ve bize çok besleyici gıdalar ve sağlıklı bitkiler sağlıyor. Çok yıllık ağaç bitkileri ve tarımsal ormancılık sistemleri, diğer bir deyişle Gıda Ormanları konusunda uzmanlaşmaya, bu tecrübelerimizi Zanzibar halkıyla paylaşmaya çalışıyoruz.

ENERJİ SİSTEMLERİ

Assalam’ın bir amacı da beden ve ruh arasında denge oluşturmaktır. Bu günlük hayatımızda yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli bir şekilde kullanabilmemiz ile çok yakından ilgilidir. Assalam’da aydınlatma ve mutfak ekipmanları için büyük oranda güneş panelleri kullanıyoruz, yağmur suyunu topluyoruz, suyumuzu okyanustan havuza pompalıyoruz, gerektiğinde kullanmak için kendi su kuyumuz ve filtreleme sistemimiz var.

ÜRÜNLERİMİZDEN BAZILARI

  • Yüze yakın farklı türde sebze, çalı, meyve, ağaç, bambu ve kaktüs türleri.
  • Çeşitli ekmek ve kekler
  • İnek ve tavuklardan elde edilen süt ürünleri (Yoğurt ve Peynir)
  • Yerel meyve kombinasyonlarından çeşitli reçeller

DERSLER

Bir yıl veya yıllarca süren, mesleki eğitim merkezi ve okul bünyesinde verilen permakültür eğitimlerinin dışında birkaç gün süren, gençlik merkezindeki kampçılara ve Sustainable Community turlarımıza gelen turistlere verdiğimiz kısa süreli permakültür kurslarımız var.

MİKRO YEŞİL – GELECEĞİN BESİNİNİ 10 GÜNDE YETİŞTİRMEK

Tohumdan gıdaya 7 günde dönüşen, dünyayı kasıp kavuran harika bir tarım tekniğini öğrencilere öğretiyoruz. Mikro yeşillikler, sadece iki yaprağı olan ancak olgun bir bitkiden 40 kat daha besleyici olan, toprağa ihtiyaç duymayan ve 10 gün sonra hasat ettiğimiz için gübreye ihtiyaç duymayan sebzelerdir.

Atık veya kirliliğe neden olmadan insan ırkını hem verimli hem de sağlıklı bir şekilde nasıl besleyebileceğimizi tartıştığımız bu dersler, öğrencilerin kentsel veya kırsal bir ortamda minimum ekipmanla ve genellikle tarımın yan ürünlerini kullanarak minimum maliyetle kendileri için nasıl yiyecek yetiştireceklerine dair ilk elden bilgi edindikleri uygulamalı eğitimlerdir.

KOMPOST ÜRETİM SÜRECİ

Tüm besinlerimiz topraktan gelir, toprak daha fazla besinle dolduğunda daha az kimyasal gübre kullanmamız gerekir. Öğrenciler bu kursta doğal malzemeleri kullanarak kompost yapmayı ve evden üretilen tüm yiyecek ve dışkıyı nasıl geri dönüştüreceklerini öğrenirler. Tüm öğrenciler kompost oluşturmak için adım adım aktif olarak çalışırlar.

ORGANİK HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI VE SABUNUNUZU ÜRETİN, İNEĞİNİZİ SAĞIN, KENDİ PEYNİRİNİZİ YAPIN

Bu uygulamalı derslerde öğrenciler taze hindistan cevizinden doğrudan organik hindistancevizi yağı üretiyor, doğal sabuna dönüştürüyor, ineklerimizi sağıyor, doğal peynirlerini ve yoğurtlarını üretiyorlar. Bu, öğrencilere günlük ürünlerimizin nereden geldiğini daha iyi anlamalarını ve doğayla bağ kurmalarını sağlıyor.

TAZE YİYİN, TAZE HİSSEDİN – BİTKİ VE SEBZELERİN GÜCÜ

Bu uygulamalı derslerde öğrenciler taze hindistan cevizinden doğrudan organik hindistancevizi yağı üretiyor, doğal sabuna dönüştürüyor, ineklerimizi sağıyor, doğal peynirlerini ve yoğurtlarını üretiyorlar. Bu, öğrencilere günlük ürünlerimizin nereden geldiğini daha iyi anlamalarını ve doğayla bağ kurmalarını sağlıyor.

Assalam Community Foundation

Kendi kendine yetebilen bir Afrika yararına çalışan kâr amacı gütmeyen, yeni nesil bir sosyal girişimiz.

ZANZIBAR
Kizimkazi Mkunguni Village, P.O. 312 Zanzibar, Tanzania, Zanzibar, Kizimkazi Mkunguni

+255 776 143 284 (EN-AR-TR)
+255 776 143 281 (SW)
Whatsapp

[email protected]

© Copyright 2019 - Assalam Community Foundation | All Rights Reserved

Assalam Community Foundation

We are a young not-for-profit organization that
works on behalf of a self-sufficient Africa.

ZANZIBAR
Kizimkazi Mkunguni Village, P.O. 312 Zanzibar, Tanzania, Zanzibar, Kizimkazi Mkunguni

+255 776 143 284 (EN-AR-TR)
+255 776 143 281 (SW) 

[email protected]

© Copyright 2019 - Assalam Community Foundation | All Rights Reserved
Weblemek Digital Solutions

Assalam Community Foundation

Typically replies within an hour

I will be back soon

Hey there 👋
How can I help you?
Whatsapp Contact US